Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et bankkort som gir deg muligheten til å betale senere. Når du handler med et kredittkort, vil banken betale brukerstedet du handler hos, og du vil betale banken tilbake når du har mulighet. Med andre ord låner du penger av banken hver gang du handler, som igjen betaler butikken tilbake med en gang. Et kredittkort er praktisk å ha tilgjengelig når det dukker opp uforutsette utgifter, eksempelvis når vaskemaskinen plutselig går i stykker, og det er en liten stund til du får utbetalt neste lønning fra jobben. Mange sammenlikner et kredittkort med en god uflaksforsikring, som er god å ha i bakhånd dersom noe ikke går helt etter planen og du trenger mer penger umiddlebart.

I motsetning til et vanlig bankkort, trekkes ikke pengene fra kontoen din med en gang. Banken innvilger deg en grense som du kan handle for, og hver gang du handler med kredittkortet trekkes beløpet fra denne grensen, frem til du har nådd beløpet som er fastsatt. Når kredittgrensen er nådd, må du betale ned deler av kredittkortet for å frigjøre kredittrammen. Siden et kredittkort alltid betales etterskuddsvis, kan du handle selv om du ikke har penger på kontoen. Det har både sine fordeler og ulemper, og krever at du er disiplinert.


Hvilke fordeler og ulemper har et kredittkort?

Det er stor konkurranse om kundene i kredittkortmarkedet, noe som kommer deg som forbruker til gode. Bankene konkurrerer om å gi deg flest mulig fordeler, slik at du velger å bli kunde hos respektive bank. I mange tilfeller får du blant annet en rekke forsikringer, rabatter, bonuser, eksklusive salg og rentefrie perioder inkludert. Flere kredittkort lar deg også samle poeng, som du får når du bruker kredittkortet. Noen banker har rabatter på drivstoff, andre på elektronikk, mens utvalgte aktører lar deg velge hva du vil ha rabatt på.

Hvis du ikke betaler ned kredittkortet innen forfall, påløper renter. Renter kan lett forklares som bankens gevinst på å låne deg penger. Hvis du er flink til å betale regningene til tiden, kan et kredittkort være et godt verktøy. Det kan derimot også bli til en dyr affære. Vi anbefaler derfor at du gjør grundig research før du bestiller et kredittkort, eksempelvis gjennom å se på listen for kredittkort uten årsavgift.


Er det mulig å få et kredittkort på dagen?

Nei, det er ikke mulig å få et kredittkort på dagen i Norge. Dette er lovbestemt, samtidig som det tar litt tid å postlegge og sende deg kredittkortet hvis søknaden blir innvilget. De som reklamerer med kredittkort på dagen, mener at du kan få svar på søknaden i løpet av kort tid.


Hvilket kredittkort er det beste?

Den enkle fasiten er at det beste kortet avgjøres av individuelle faktorer. Hvilket kort som passer til deg og din økonomi vil alltid variere ut fra din situasjon, og det er det kun deg selv som kan svare på. Vi anbefaler derfor at du går gjennom de ulike tilbudene fra de ulike tilbyderne av kredittkort, for å finne det kortet du føler passer best til deg og din økonomi. Selv om du har et kredittkort i dag, er det ofte lønnsomt å følge med på utviklingen. Kanskje du finner et nytt kredittkort med lavest rente? Det er alltid gratis å sende inn en søknad om kredittkort, og du kan ta stilling til om du faktisk ønsker det når du får svar på søknaden. Da kan du eventuelt også si opp ditt nåværende kort.

Dersom du har problemer med bruk av kredittjenester, anbefaler vi at du lukker denne siden, oppretter kredittsperrer i eget navn og søker profesjonell hjelp så raskt som mulig. Her kan du finne Forbrukerrådets veiledning til betalingsproblemer.